Verenigingsavond maart 2022

Voor deze avond staat een gezellig onderling qso met een hapje en een drankje op het programma. De avond begint zoals gebruikelijk met een kort praatje door de beide voorzitters van de afdelingen. Na het praatje van de beide voorzitters gaat de avond verder met onderling qso. De leden hebben elkaar, door de lange corona periode een poos niet of nauwelijks gesproken. Er blijkt dan ook genoeg te vertellen te zijn dat we een leuk gevulde avond hebben, Terwijl de leden gezellig bijkletsen met elkander zorgt Bianca voor diverse warme en koude hapjes en ook van de uitgedeelde consumptiebonnen wordt gretig gebruik gemaakt. 

 

Kortom een leuke, en dankzij de rondgaande hapjes, een lekkere avond waar we genoeg hebben bij te kletsen om een avondvullend programma te hebben.

 

 

20190514_205839

Verenigingsavond maart

Voor vanavond staat een lezing van Bas, PG2T op de planning, deze lezing zal gaan over Arduino. Bas heeft zijn lezing "een avondje Arduino" genoemd.

De avond start zoals gebruikelijk met een aantal mededelingen van de voorzitters van de beide afdelingen. Een van deze mededelingen gaat over de huisvesting van onze verenigingsbijeenkomsten. Er is ons doorde voorzitter van de CKV Reehorst mede gedeeld dat we de kantine diewe nu huren voor onze bijeenkomsten na de zomerstop niet langer kunnengebruiken. We zullen voor onze verenigingsavonden dus moeten uitkijken naar een nieuwe locatie, waar we na de zomerstop terecht kunnen.

Na de mededelingen was het tijd voor Bas om te beginnen met zijn presentatie. Bas begon zijn presentatie met een uitgebreide uitleg over hoe het Arduinoconcept was ontstaan, de geschiedenis van het Arduino bordje en de latereverbeteringen van de Arduino. In de presentatie kwam ook de computersoftwaredie je nodig hebt om de Arduino te programmeren uitgebreid aan bod. Bas liethierbij diverse voorbeelden van de verschillende IDE's zien, evenals de mogelijkheden van deze IDE's. Na dit stukje theorie liet Bas een aantal praktische voorbeelden zien en sloot hij zijn presentatie af met een groot aantal knutsels die hij met de Arduino had gemaakt. 

Namens de beide besturen wil ik Bas graag bedanken voor deze uitgebreide presentatie.

Coen, PF1A

 

 

 

IMG_20200310_203804
IMG_20200310_210613
IMG_20200310_211927

Verenigingsavond februari

Op dinsdag 11 februari Op deze dinsdag staan de noodzakelijke jaarvergaderingen gepland. Een jaarlijks terugkerende noodzakelijke formaliteit, waar zowel het afgelopen als het komende seizoen besproken worden. Er komenonder andere de volgende items aan bod: financiën van de afdelingen,begroting 2020 en het jaarverslag. Deze formaliteiten worden gescheiden (VRZA en Veron) besproken.

Na deze formaliteiten is het tijd om weer met zijn allen bij elkaar te komen. Daar komen de items waar de meeste van ons naar uit kijken voor 2020 aan bod, zoals de excursies, data voor de velddagen en de komende knutsels.

Na de vergadering kon Mans, PA0MBJ nog even snel een kleine knutseluitdelen, die hij de vorige bijeenkomst had gepresenteerd. Deze knutselwas de antennestroom indicator in twee varianten, namelijk de coax en de open lijn versie. Beide knutsels zien er goed uit, een leuke gadget die de shack van wat verlichting voorziet.

De Valleironde op 145.250 MHz vindt plaats op de maandag ervoor. Meldt u ook zich ook eens in op deze ronde om 20.30 uur.

Coen, PF1A

 

CKVReehorst

Verenigingsavond januari

Op dinsdag 14 januari organiseren de VRZA afdeling Zuid-Veluwe en de VERON afdeling Wageningen een gezamelijke nieuwjaarbijeenkomst in de kantine van de korfbalvereniging CKV Reehorst te Ede, alwaar we het glas heffen op het komende verenigingsjaar.

Er is ook nog een technisch toetje, de antennestroomindicator. Wat dat precies inhoud wordt op de verenigingsavond toegelicht.

Het adres is Langekampweg 6, 6715AV te Ede.

De Valleironde op 145.250 MHz vindt plaats op de maandag ervoor. Meldt u ook zich ook eens in op deze ronde om 20.30 uur.

nieuwjaarsbijeenkomst

Verenigingsavond december

Op dinsdag 10 december organiseren de VRZA afdeling Zuid-Veluwe en de VERON afdeling Wageningen de traditionele eindejaarsavond in de kantine van de korfbalvereniging CKV Reehorst te Ede. Het adres is Langekampweg 6, 6715AV te Ede.

Daarnaast maken we het gezellig met een hapje en een drankje op deze afsluiting van het jaar. Ter verhoging van de feestvreugde draaien we een film over een hobbyist die zijn eigen radiobuizen fabriceert.

De Valleironde op 145.250 MHz vindt plaats op de maandag ervoor. Meldt u ook zich ook eens in op deze ronde om 20.30 uur.

oud-en-nieuw-buitenland-1-1050x500

Verenigingsavond november

 

Voor deze avond stond de jaarlijkse verkoping op de agenda. Rond half acht begonnen de eerste leden langzaam binnen te druppelen, waarvan al diverse mensen spullen hadden meegebracht voor de verkoping. Rond de klok van acht uur stond er een zeer divers aanbod van spullen die ter verkoop werden aangeboden.              Wolter, PA5WN, die traditioneel als veilingmeester fungeert, liep al tussen de tafels om het aanbod met de bijhorende specificaties op een lijstje te zetten. Via dit lijstje werden de spullen per opbod verkocht. Ondertussen deden de beide voorzitters van de afdelingen op de achtergrond vast de mededelingen van de avond. Rond de klok van half negen werd gestart met de geplande verkoping. Een zeer divers aanbod ging onder de hamer door en verschillende items wisselden van eigenaar. Van transciever tot ringkern en van magnetic-loop tot n-connector zag ondergetekende verkocht worden. Uiteraard heb ik zelf ook nog een paar leuke items op de kop weten te tikken.

Een leuke avond met een zeer divers aanbod dat uiteindelijk een kleine €135,- voor de clubkas heeft opgeleverd.

Coen PF1A

 

wolter
Verkoping_2019

Verenigingsavond oktober

 

Voor vanavond stond er een meet avond gepland, maar met slechts drie aanmeldingen is besloten deze af te blazen. De leden die apparatuur hadden aangemeld            voor de meet avond werden door André, PA3FIS uitgenodigd om deze bij hem in het meetlab te komen doen zodat André niet met de dure en zware apparatuur          hoefde te sjouwen. 

In plaats van de meet avond is besloten om de avond te vullen met een korte lezing van Mans, PA0MBJ over een voszendertje op basis van een Arduino nano in de 80m band. Mans had voor deze lezing een korte presentatie gemaakt en een voszendertje meegebracht. Met de lezing ging Mans in op de werking van het zendertje, de bandfilters en het vermogen van dit kleine stukje techniek evenals de gebruikte software die ervoor zorgt dat de Arduino functioneert. 

Na de korte presentatie is de avond verder gegaan met onderling QSO.

 

Coen, PF1A

 

Meetavond2019

Verenigingsavond september

Op dindag 10 september is René Stevens, PE1CMO bij ons langs geweest om het een en ander te vertellen over de Es'hail-2 geostationaire amateursatelliet. René begon zijn lezing met een algemene uitleg over sattelieten en schoof daarin langzaam vanaf het verleden richting het heden. Na deze algemene uitleg ging René verder met de uitleg hoe de Es'hail-2 tot stand is gekomen  en wat deze amateursatteliet zoal aan apparatuur bij zich heeft.

Na deze "inleiding" was het tijd voor een korte pauze. Na de pauze vervolgde het verhaal met een uitleg over hoe René samen met een collega amateur op zoek ging naar apparatuur om over deze amateursatelliet te kunnen werken. René vertelde over de diverse experimenten die hij gaandeweg heeft gedaan, en tijdens dit gedeelte had hij ter verduidelijking veel screenshots van de diverse metingen die gedaan zijn tijdens deze experimenten.

René sloot de presentatie af met foto's en diverse spullen die hij mee had genomen en gemaakt heeft om via de Es'hail-2 te kunnen werken. Deze spullen zijn in beperkte oplage te koop zodat amateurs die het knutselen wat minder in de vingers hebben ook kunnen experimenteren via de Es'hail-2 amateursatelliet.

Coen PF1A

IMG_20190910_201031
IMG_20190910_210505880
IMG_20190910_210354931

Verenigingsavond juli

Dinsdag 9 juli is er i.v.m. de vakanties alleen een onderlinge QSO-avond. U kunt hiervoor terecht op het bekende adres: de kantine van de korfbalvereniging C.K.V Reehorst, Langekampweg 6, 6715AV te Ede.

Op de avond ervoor kunt u zich om 20.30 uur inmelden voor de Valleironde bij PI4EDE/PI4WAG, frequentie 145,250 MHz. In augustus is er geen clubavond. In september starten we weer. Ook zijn er in augustus geen uitzendingen van PI4WAG of PI4EDE

Coen PF1A

Onderling_QSO_PI4WAG

Verenigingsavond juni

Deze avond zou Ron, PB0ANL bij ons langskomen om het een en ander uit de doeken te doen over het verenigings station PI4VRZ/A. Na de gebruikelijke opening door de voorzitters van beide afdelingen kon Ron beginnen met zijn presentatie. Ron begon zijn verhaal met de begintijd van het station waar hij een leuk aantal anekdotes bij wist te vertellen. Langzaam ging de presentatie richting de huidige tijd met daarbij de bijhorende foto's op de beamer. Ook had Ron nog een aantal items meegenomen om het verhaal te verduidelijken. Eén van die items was de Icom waarmee tegenwoordig de uitzending wordt gedaan, met deze set konden de aanwezige leden, via remote control de set in de Gerbrandytoren aansturen die daar staat opgesteld met een 2M antenne op 220m hoogte en op deze manier QSO,s voeren om dit eens te ervaren. Een leuke presentatie die Ron voor de eerste maal deed.

Coen PF1A

smartcapture
IJsselstein, Gerbrandytoren overdag
mde

Verslag mei avond.

Deze avond stond het tweede knutselproject in de agenda, namelijk de antenne analyzer naar het ontwerp van EU1KY. Marcel, PA3AUV gaat dieper in op de werking van het apparaat en op de werking van antenne analyzers in het algemeen. De avond werd gestart met zoals gebruikelijk de mededelingen. Terwijl de mededelingen gedaan werden, werd op de achtergrond geprobeerd de laptop met daarop de presentatie die Marcel had gemaakt met de aanwezige beamer te verbinden. Dit koste een beetje moeite deze keer maar na een kleine vertraging kon gestart worden met de geplande presentatie. Marcel begon met het werkingsprincipe van antenne analyzers in het algemeen en liet dit langzaam overvloeien naar de analyzer die we gaan bouwen. De presentatie bevatte veel duidelijke schema's en was zeer goed te volgen zodat de mensen die wat minder kaas van elektronica hadden gegeten ook alles goed konden volgen. Aan het einde van de presentatie kon men inschrijven voor dit knutselproject en met elf aanmeldingen op zak gaat Marcel met wat hulp van Geeuwke, PG3B er voor zorgen dat er voor iedereen een pakketje wordt samengesteld.

Na de presentatie was er nog tijd over voor een onderling QSO.

Coen PF1A

20190514_205839
20190514_205816
20190514_205803

Verslag maart avond.

De avond begon zoals gebruikelijk met een aantal korte mededelingen door de voorzitters van de beide verenigingen. In de mededelingen werden de leden er op gewezen dat er zaterdag 16 maart een radiovlooienmarkt was waar de afdelingen gezamenlijk met een aantal kramen staan. De radiovlooienmarkt is ten tijde van dit schrijven reeds gepasseerd maar ik heb begrepen dat we best een leuk bedrag hebben verdiend en/of opgehaald. Hartstikke mooi natuurlijk, de afdelingen kunnen de extra inkomsten altijd goed
gebruiken.

Na de mededelingen was het de beurt aan de eerste van de drie geplande sprekers.

André PE0AVS mocht aftrappen met een verslag van de afgelopen PACC contest. André had een mooie foto rapportage gemaakt waar hij nog het een en ander bij vertelde om de foto's wat te verduidelijken. Het was een mooi verslag waarop de mensen die niet aanwezig waren konden zien wat ze allemaal voor moois hadden gemist.

Als tweede was Mans PA0MBJ aan de beurt om het een en anderte vertellen over het bouwproject wat een aantal mensen hadgekozen op de vorige bijeenkomst in februari, de mini whip ontvangst antenne. Mans had een bestaand ontwerp verbeterd en deed o.a. uit de doeken wat deze verbeteringen inhielden en hoe de mini whip met deze verbeteringen presteerde. Een mooie korte presentatie die voor de aanstaande bouwers dewerking goed uit de doeken heeft gedaan.

De laatste presentatie van de avond werd gegeven door Marcel PA3AUV. Deze presentatie ging over een tweede bouwproject een antenne analyzer naar het ontwerp van EU1KY. Marcel vertelde over de werking van het apparaat en de mogelijkheden van deze uitgebreide analyzer. Ook maakte Marcel een mooie opsomming over de benodigde materialen en de kosten van dit project voor de belangstellenden.

Met een boel informatie op zak voor de aanstaande bouwers werd deze avond beëindigd met nog een kort onderling qso waarna de leden langzaam weer huiswaarts keerden.

Coen PF1A

PACC CONTEST 2019
DSC07246k
DSC07233

Verslag februari avond

Voor vandaag staan de jaarvergaderingen gepland, voor de meesten een saaie maar noodzakelijke jaarlijkse aangelegenheid. Om de boel wat op te leuken is er vanavond na al dat ge-vergader een korte lezing/presentatie over Radio Kootwijk van heden tot nu, gegeven door Jan Willem Udo (PA0JWU). Voor de jaarlijkse vergadering splitsen de aanwezigen zich op in een groep VRZA en een groep Veron leden. De dubbelleden moeten helaas kiezen welke vergadering ze willen bijwonen. Er passeren bij de beide verenigingen diverse (veelal jaarlijks terugkerende) onderwerpen als financiën, bestuursverkiezingen, jaarverslagen etc. Nadat de beide verenigingen de voor hun van belang zijnde onderwerpen hebben behandeld voegen rond de klok van 20:30 de beide groepen zich weer samen om de jaarlijkse knutsels en excursies te bespreken. Ook hier passeren diverse ideeën de revue. Er worden een tweetal knutsels met ruime meerderheid uitgezocht en ook word er een excursie geselecteerd. Aan de beide besturen om de gekozen knutsels en ideeën verder uit te werken.

Rond de klok van 21:00 uur wordt de vergadering gesloten en kan Jan Willem met de geplande lezing beginnen. Met veel enthousiasme verteld Jan Willem over de begin dagen van Radio Kootwijk, waar het station voor ontworpen was en waar het voor gebruikt werd. Met plaatjes en korte filmpjes wordt het een en ander verduidelijkt en opgeleukt.

Een erg leuke lezing/presentatie die zeer de moeite waard is.

Graag verwijs ik naar de site die beheerd wordt door Jan Willem waar erg veel interessante info te lezen is https://radiokootwijk.nu/

Coen PF1A

DSC_9656
DSC_9662
DSC_9659

Verslag januari avond.

Op de januari avond stond de traditionele nieuwjaarsreceptie gepland. De avond werd gestart met het welbekende handjes schudden en nieuwjaarswensen van de leden die langzaam binnen kwamen druppelen. Bianca had weer voor een tweetal lekkere taarten gezorgd en, net zoals de koffie en thee, werden deze door de beide verenigingen getrakteerd om het nieuwe verenigingsjaar in te luiden. Ook was er gezorgd voor een consumptie bon voor iedereen zodat eenieder het glas kon heffen op het komende jaar. Rond de klok van half negen opende Mans (PA0MBJ) de avond officieel. Na de opening waren er nog een kleinaantal mededelingen waarna Mans het woord gaf aan ondergetekende, Coen (PF1A). Na wederom een aantal korte mededelingen werd een van de aanwezigen, Rikus (PD0IAZ), naar voren gehaald om eens goed in het zonnetje gezet te worden. Rikus heeft meer dan dertig jaar de nieuwsbrief van de beide afdelingen verzorgd en daar wilden de beide besturen en leden Rikus graag voor bedanken. Aan zo een lange inzet voor de afdelingen kan immers niet zomaar voorbij worden gegaan. Na een kleine toespraak werd, onder luid applaus, Rikus een ingelijste "laatste" nieuwsbrief overhandigd die hij een mooi plekje aan de muur kan geven ter herinnering aan deze prestatie. Deze laatste nieuwsbrief met het nummer 293 is de enige die niet van de hand van Rikus kwam, alle overige 292 zijn allemaal door Rikus gemaakt, zoals gezegd, een hele prestatie.

Rikus nogmaals bedankt voor je inzet de afgelopen jaren.

 

Op naar de februari avond, de jaarvergadering en hallo Bandoeng.

Coen (PF1A)

Rikus+nb
IMG_20181211_203927

 

 

Verslag december avond 

Op dinsdag 11 december stond de eindejaarsavond gepland. De deuren van de zaal gingen zoals gebruikelijk om half acht open waarna de leden langzaam kwamen binnen druppelen. Er stond voor eenieder deze avond onbeperkt koffie en thee klaar en Bianca had gezorgd voor een tweetal heerlijke taarten. Bianca had deze taarten getrakteerd i.v.m. haar aanstaande verjaardag vrijdag 14 december. Bianca, via deze weg van harte gefeliciteerd.

Fred PA0FVH was op de achtergrond ondertussen druk met de voorbereiding van de geplande pub quiz, zodat deze na de mededelingen van de voorzitters van de beide afdelingen gestart kon worden. Tijdens de mededelingen werden de leden ook op de vergadering voor de aanstaande PACC contest geattendeerd die gepland staat op 16 januari 2019. Na de mededelingen en het uitdelen van consumptie bonnen kon gestart worden met de quiz, die onder het genot van diverse koude en warme hapjes werd gedaan. Na de quiz, die uit een veertigtal soms pittige vragen bestond, werden de scores van de leden opgeteld en de uitslag mede gedeeld. Er waren een aantal zeer mooie scores maar, net zoals er maar één winnaar kan zijn, is er helaas ook iemand met de slechtste score.

Onder het genot van de nog resterende hapjes en drankjes werd en nog wat na gediscussieerd over de quiz.

Kortom een mooie eindejaarsavond.

Coen PF1A

IMG_20181211_203936
IMG_20181211_203927