Op dinsdagavond 3 november 2020 heeft een online lezing plaatsgevonden die door de VERON was  georganiseerd en door Marcel PA3AUV is gepresenteerd. Het onderwerp van de lezing was “Nano VNA”. Nano = klein en VNA staat voor Vector Network Analyzer. Dat beloofd wat.

Deze lezing zou oorspronkelijk worden gegeven op een verenigingsavond van PI4EDE en PI4WAG in Ede, maar die vanwege de Corona beperkingen geen doorgang heeft kunnen vinden.

GoToMeeting_NanoVNA

Dit experiment, want zo mochten we het wel noemen, bleek een prima methode te zijn voor het geven van zo’n presentatie. Met een maximaal aantal inschrijvingen van 250 deelnemers was er veel mogelijk. Uiteindelijk waren er 98 inschrijvingen waarvan er daadwerkelijk 58 hebben deelgenomen.

Dan de lezing. Dit was een mix van theorie en praktijk waarbij Marcel PA3AUV, die zijn beeldscherm deelde aan de hele groep, middels een PowerPoint variant ons door de vele sheets loodste vergezeld van zijn uitleg in woord en beeld. De Nano VNA blijkt in vele varianten en uitvoeringen te koop te zijn en de praktische waarde vind vooral zijn weg in het meten aan/van hoog-, laag-, band- en sperfilters maar ook aan antennes en spoelen. Een scala aan functies die de voor ons zendamateurs belangrijke gegevens zoals de VSWR grafisch laten afgelezen. Ook de Smith Chart laat, als je weet hoe je die moet interpreteren, in één blik zien hoe de “vlag” er voor staat. Een vernuftig apparaatje wat zijn nut in menige shack zal kunnen bewijzen. Google maar eens op nanovna en je browser loopt vol.

Tijdens de lezing was het mogelijk vragen te stellen door in de chatbox even ‘Ho’ te typen waardoor de moderator zag wie even het woord wilde hebben. Hier werd in een aantal gevallen gebruik van gemaakt zodat Marcel direct op de vragen antwoordt kon geven.

GoToMeeting
Voor deze online lezing is gebruik gemaakt van een gratis account van GoToMeeting, die door Johan PA3JEM is opgezet. Na wat uitleg over de huisregels voor een dergelijke meeting zoals camera uit en microfoon in de ‘mute’ stand hebben we allemaal de lezing duidelijk kunnen volgen.
De conclusie was na afsloop dat dit experiment navolging verdiend. Dit hoeft niet persé via GoToMeeting te zijn, maar kan met een van de vele gratis programma’s worden gedaan waaronder Microsoft Teams, Google Hangouts, of Zoom.

Hieronder een screenshot uit de presentatie waarop de informatie van de VNA op de PC zichtbaar is gemaakt.

GoToMeeting_NanoVNA_2