..:: Landelijk ::..

 
         
  In groter verband is de afdeling "Zuid Veluwe" verbonden aan de VRZA. De Vereniging van Radio Zendamateurs. Dit is een landelijke vereniging waarvan de afdeling een onderdeel is.      
  Ga voor meer informatie naar de website http://www.vrza.nl      
 

Je leest deze brochure waarschijnlijk omdat je een geïnteresseerd mens bent die belang-stelling heeft voor buitengewone dingen. Of je vindt het leuk om met andere mensen te praten, of je wil iets meer weten over techniek en met name elektronica – onze wereld zit tenslotte vol met elektronische hulpmiddelen.

Als een radio station - voor niet-commerciële doeleinden -  gebruikt wordt om verbinding te maken met radio hobbyisten, noemen wij dat radio amateurisme. Dit wordt ook wel HAM Radio genoemd. Zelf noemen we ons "radio-zendamateurs" of "ham operators".

Weet je dat radio-zendamateurs, 24 uur per dag 7 dagen per week, het jaar rond,  op verschillende manieren verbindingen maken met andere radio-zendamateurs in andere steden, landen en continenten .

Als we een lijst zouden maken van alle “buitengewone” dingen die je als radio zendamateur kan doen, dan zou je een aantal  pagina’s kunnen vullen.

Welke mensen zou je willen ontmoeten als
radio zendamateur?

Als je in een stad rondloopt passeer je mannen, vrouwen, meisjes en jongens van alle leeftijden, met hun fysieke (on)-mogelijkheden en etnische achtergronden. Ieder van hen kan een radio zendamateur zijn waar je later die dag nog een radio verbinding mee maakt.

Radio-zendamateurs zijn ambtenaren, bouwvakkers, dokters, ingenieurs, technici, bankiers, loodgieters, timmerlieden, bakkers, militairen, huisvrouwen, chauffeurs, ….. enz enz. Zelfs koningen en staatshoofden beoefenen deze hobby.

Kortom radio-zendamateurs zijn een doorsnede van de maatschappij.

Zo bestaat de mogelijkheid dat u een radio verbinding maakt met het International Space Station (ISS) of met een Russische cosmonaut, of een bekende voetballer, een schip op de oceaan, of een piloot die zijn vliegtuig op 35000 ft boven het aardoppervlak tussen de continenten heen en weer stuurt.

Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat je een ontspannen praatje maakt met één of een aantal  radio-zendamateurs  bij je in de buurt.

De registratie

Je moet in het bezit zijn van een registratie die wordt verstrekt door Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische zaken.

Deze vergunning wordt pas afgegeven nadat je bent geslaagd voor het landelijk examen.

Om goed voorbereid op het examen te verschijnen worden op diverse plaatsen in het land opleidingen verzorgd.

Deze opleidingen worden over het algemeen verzorgd door afdelingen van verenigingen, waar ervaren radio-zendamateurs hun expertise inzetten en vrije tijd opofferen om de enthousiaste aspirant radio-zendamateurs op te leiden tot een bevoegd radio zendamateur.

Activiteiten in radio-amateurisme

Een van de beste dingen van de hobby die wij Radio Amateurisme noemen is de flexibiliteit.

Of je nu zoekt naar ontspanning, opwinding of een manier om je mentale en/of fysieke horizon te verleggen het radio-amateurisme biedt het je.

Enkele voorbeelden:

Awards & Contests

De radio-amateur die het vriendelijke wedstrijd element niet schuwt kan “on-the-air” op jacht gaan naar oorkonden en/of bekers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Emergency communication (DARES)

Als het noodlot toeslaat hebben radio-zend-amateurs vaak  de enige betrouwbare middelen om met de buiten wereld te communiceren.

(DARES=Dutch Amateur Radio Emergency service)

 Satellite operation

Het mag voor je als een verassing komen, maar radio-zendamateurs hebben hun eigen communicatie satellieten. Satellite operation is een technisch uitdagende bezigheid die veel voldoening brengt voor hen die “on the final frontier” willen communiceren.
 

Frequentie spectrum

Omdat het frequentie spectrum niet onbeperkt groot (breed) is heeft de amateurdienst een aantal frequenties toegewezen gekregen.

Die frequenties zijn ingedeeld in “banden”.

 b.v.

de 2m band (144.000 MHz t/m 145.999 MHz),

de 70cm band (430.000MHz t/m 439.999MHz).

 Om deze banden te verkrijgen, dan wel te behouden, wordt er regelmatig op nationaal en internationaal niveau overleg gevoerd.

Bij dit overleg is/zijn veelal één of meerdere vertegenwoordigers aanwezig die de belangen van de radio-zendamateurs behartigen.

Om de belangen van de radio-zendamateurs zo goed mogelijk te kunnen blijven behartigen is het o.m. hierom van belang dat elke radio zendamateur is aangesloten bij een vereniging.

Zo zie je dat radio-zendamateurs niet alleen in hun eentje bezig zijn op hun zolderkamertje “shack” genoemd, maar ook het verenigings-leven niet schuwen.

 De Vereniging van Radio Zend Amateurs, VRZA is er dan ook voor jou:

·         als geregistreerd luister amateur,

·         als radio zendamateur met vergunning,

·         of als aspirant  zend amateur.

 Is deze hobby iets voor jou, of ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten?  

Vul de bon in of surf naar www.vrza.nl
 

*Naam:

 

Voornaam:

 

*Adres:

 

*Plaats:

 

Nationaliteit:

 

Tel:

 

Call:

 

Luisternummer:

 

*Datum:

 

*Ondertekening:

 

 *minimaal benodigde gegevens

 email aan: ledenadministratie@vrza.nl

 
         

: